Hudsult

Kender du følelsen af at savne et kram? Sådan rigtigt at blive holdt om og mærke et andet menneske fysisk? Et rigtigt bjørnekram? At sidde hos frisøren og få hovedbundsmassage og tænke “Bliv du bare ved, det er lige det jeg trænger til”? Så er det vist på tide, at du tænker på at gøre noget mere og anderledes end du gør nu. Det kan nemlig tyde på, at du lider af hudsult.

Og hvad pokker er så hudsult?

Tænker du sikkert. Måske har du stiftet bekendtskab med begrebet her under corona-krisen. Og måske har du ikke.

Hudsult er ikke en klinisk diagnose, men det er en mangeltilstand, som kan have stor betydning for din livskvalitet og dit helbred. Det er ikke fordi du mangler mad eller vitaminer. Nej, du mangler berøring. Og allerhelst af et andet menneske.

Når vi bliver rørt ved, udløser vi hormonet oxytocin. Ofte bliver det betegnet som kærlighedshormonet, men det kan også kaldes for anti-stress-hormonet. Det gode ved oxytocin er den effekt, det har på vores immunforsvar og på vores psyke. Som nogle af de gode effekter oxytocin har, kan jeg nævne:

  • Sænker puls og blodtryk.
  • Hjælper til at reducere angst.
  • Virker anti-inflammatorisk og helende.
  • Skaber ro og velbehag.
  • Reducerer følelsen af smerte.
  • Stimulerer social adfærd.

Men tag ikke bare mine ord for det. Den svenske fysiolog og læge Kerstin Uvnäs Moberg har i mere end 25 år forsket i bl.a. berøring og oxytocin. Og allerede for flere år siden skrev hun en bog om emnet: Afspænding, Ro og Berøring.

På den korte bane kan hudsult betyde, at du har en følelse af at mangle noget. Du kan opleve en kropslig uro som kan være svær at dæmpe, selvom du gør noget aktivt med kroppen. Og du kan opleve, at du har svært ved at sove om natten.

På længere sigt kan hudsult, altså manglende berøring og fravær af nærhed være medvirkende til at udløse stress, måske depression og måske endda en dybere og mere langvarig følelse af ensomhed.

Du kan gøre en del selv

Har du f.eks. et kæledyr, kan det at kæle for det udløse oxytocin hos dig. Eller du kan tage et varmt bad eller en svømmetur. Det at vand berører din krop, kan også hjælpe til at udløse hormonet. Måske har du allerede stiftet bekendtskab med disse forslag andre steder på internettet.

Mon du også kender denne her?

Kender du den der følelse af, at det ikke er nok at modtage berøring? At også have et behov for at give et kram? At få lov til at holde om et andet menneske? Sådan rigtig tæt og fast? Det kan godt være lidt svært at dække det behov med et bad eller et kæledyr.

Men så kan du jo prøve at kramme et træ. Det er selvfølgelig lidt mere fast end et menneske. Men det kan alligevel noget i den her sammenhæng. Og det vil også hjælpe til at udløse oxytocin hos dig.

En kæmpebamse kan være et lidt blødere alternativ til træet.

Men du kan jo også…..

Behandlingsgreb med fast kontakt

Få en psykomotorisk afspændingsbehandling. Det hjælper på hudsulten på det helt fysiske plan, men også på det psykiske plan. De greb der bliver brugt i behandlingen kan netop tilpasses til det behov du kommer med. Har du brug for at det er det meget blide og afspændende hele vejen igennem eller har du også brug for det faste og samlende greb? Det afklares både igennem samtalen og løbende under selve kropsbehandlingen.

Har du brug for en behandling for at afhjælpe hudsult, så kontakt mig på dorte@dortehartvig.dk eller tlf. 40 56 44 45.